Course: Writing patents and standardization practices

Title of the course: Writing patents and standardization practices

Lead Organizers: TID, EAB

Date: 16 – 30/11/22

Instructors:

  • Magdalena Nohrborg
  • Alexandra Kambler
  • Antonio (Toni) Lopez-Carrasco Comajuncosas
  • Leif Wilhelmsson
  • Sebastian Euler
  • Maite Aparicio
  • Ricardo Blasco
  • Antonino Orsin

(Brief biography of the instructors)

Feedback Questionnaire

 

Program and Table of Contents

NOV16 10.00-11.30 CET

Intellectual Property Right Processes and Best Practices

Magdalena Nohrborg (1.5h)

This lecture covers the following topics:

  • What is intellectual property
  • Patenting process from idea to filing
  • Standards essential vs product specific patents
  • Searching in patent databases: why and how
  • Patent example

NOV21 09.00-10.30 CET
(Backup: NOV24 09.30-11.00)

Career development and communication skills

Alexandra Kambler (1.5h)

Extra lesson of the Course 4 about CV and Team Work: Career development and personal insights about communication skills.

  • Effective networking
  • How to successfully convey your skills and your personality (in CVs and cover letters)
  • How to develop constructive curiosity and why that is important

NOV22 09.00-11.00 CET

Recent Topics in IEEE Standards

Leif Wilhelmsson (2h)

The lecture covers the basic operation and recent advances in IEEE wireless local area networks (WLAN):

  • IEEE WLAN physical and medium access control
  • IEEE wireless technologies for communications and sensing
  • Standardization process and best practice in IEEE

NOV22 11.30-13.30 CET

Intellectual Property Right Processes and Best Practices – PART I

Antonio (Toni) Lopez-Carrasco Comajuncosas (2h)

The lecture presents how translating research output to invention disclosures, i .e., how to write the invention disclosure, and the road from research to patenting.

It includes hand-on activities for the researchers, where they will learn about patent drafting, and evaluate the novelty of an invention.

NOV23 13.00-14.30 CET

Standardization Aspects of Non-Terrestrial Networks

Sebastian Euler (1.5h)

The lecture covers the basic operation and standardization of terrestrial and non-terrestrial networks:

  • What are terrestrial and non-terrestrial networks (NTN)
  • Why there is a need for integrated terrestrial + NTN and operation
  • Which aspects of terrestrial and NTN are subject to standardization and why

NOV24 15.00-17.00 CET

Intellectual Property Right Processes and Best Practices – PART II

Antonio (Toni) Lopez-Carrasco Comajuncosas (2h)

The lecture presents how translating research output to invention disclosures, i .e., how to write the invention disclosure, and the road from research to patenting.

It includes hand-on activities for the researchers, where they will learn about patent drafting, and evaluate the novelty of an invention.

NOV25 09.30 – 12.00 CET

The O-RAN Alliance and 3GPP Radio Access Network Working Group.
Open RAN in Telefonica.

Maite Aparicio (2.5h) 

The lecture covers the following aspects: 

  • Introduction to Open RAN Concept – 45min
  • ORAN Alliance Standardization efforts – 1h
  • 3GPP RAN WP Overview – 45min 

NOV28 09.00-10.30 CET

Sidelink Operation and 3GPP Standardization Aspects

Ricardo Blasco (1.5h)

The lecture covers the most important drivers for device-to-device communications and the basic architecture and protocol elements for 3GPP sidelink operation:

  • Drivers and requirements for the 3GPP sidelink
  • Protocol layers of the 3GPP sidelink
  • Basic sidelink procedures
  • Interoperability and standardization aspects of the 3GPP sidelink

NOV28 14.00-15.30 CET

3GPP Radio Access Network Working Group 2 Standardization Topics

Antonino Orsino (1.5h)

The lecture covers the most important architecture elements and protocols of the 3GPP New Radio technology with focus on standardization aspects of radio access networks (RAN2 working group):

  • 3GPP New Radio (NR) basic architecture and protocols
  • Scope and objectives of the Radio Access Network (RAN) working groups
  • Key study and work items lead by the Radio Access Network Wok Group 2 (RAN2)
  • Looking ahead in RAN2 standardization

NOV30

Individual Study (4h)

Individual homework: writing a patent out of one of their research papers.